Uudelle kyläläiselle

Tervetuloa vihkiytymään juonittelupelien maailmaan, saamaan opastusta ongelmiin ja löytämään tietoa uusimmista säännöistämme. Uusien kyläläisten kannattaa aloittaa foorumiin tutustuminen täältä, ja Propagandatoimistoon he voivat kirjoittaa itsestään esittelyn.

Uudelle kyläläiselle

ViestiKirjoittaja Sukka » 08.07.2017 21:17:12

Heissansaa, uusi kyläläinen, ja lämpimästi tervetuloa Kylään!
Tämä topick on tarkoitettu uusille kyläläisille selvittämään perusjuttuja ja vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin.

Kylä on foorumi, jossa pelataan ihmissusi- eli mafiapeliä. (Tunnetaan myös mafiosona, juonittelupelinä, mielipelinä ja monena muuna.) Peli on alunperin livenä esimerkiksi leireillä tai juhlissa pelattava ryhmäpeli, mutta Kylässä siitä pelataan pidennettyä foorumiversiota. Pelaaminen on Kylässä keskeinen aktiviteetti, ja suuri osa foorumin toiminnasta pyörii sen ympärillä, mutta Kylässä on myös muuta keskustelua.

Peli ja sen idea

Pelissä on tavallisimmin kaksi osapuolta, "pahikset" ja "hyvikset". Pelin alussa hyviksiä on paljon enemmän kuin pahiksia. Pahisten tarkoitus on saada hyviksiä pois pelistä ("hengiltä") niin monta, että pahiksia on yhtä monta kuin hyviksiä. Hyvisten tarkoitus on saada kiinni ja pois pelistä kaikki pahikset. Simppeliä, eikö? Pahikset ovat pieni tiivis joukko, jotka tietävät toistensa henkilöllisyydet ja saavat keskustella keskenään yksityisviestein. Hyvikset sen sijaan tietävät vain kukin oman roolinsa, jolloin kuka tahansa muista on mahdollinen vastustaja. Joillain hyviksillä voi olla erikoisvoimia, esim. voima suojella muita kuolemalta tai pari, jonka kanssa puhua yksityisesti. Näitä kutsutaan erikoisrooleiksi. Lisää tietoa erilaisista rooleista löytyy täältä. Pelaajien lisäksi pelillä on pelinjohtaja, joka on laatinut pelin ja huolehtii pelin kulusta.

Peli etenee kierroksittain. Kukin kierros jakautuu päivään (yleensä 3-4 vrk) ja yöhön (yleensä 1 vrk). Päivän aikana kaikki pelaajat puhuvat pelitopicissa ja äänestävät mielestään epäilyttävimmän pelaajan lynkattavaksi eli pois pelistä. Pahisten tehtävänä on esiintyä hyviksinä ja pysyä mukana pelissä. Hyvisten tehtävä saada pahikset kiinni käyttäen päättelyä. Yöllä suurin osa pelaajista, erikoisroolittomat hyvikset (eli tavikset), eivät tee mitään, mutta pahikset ja erikoisroolit käyttävät voimiaan lähettämällä pelinjohtajalle yksityisviestillä sen henkilön nimen, johon haluavat sinä yönä voimansa käyttää. Esimerkikisi pahisten yönimen kohde kuolee.

Näitä kierroksia jatketaan, kunnes joko kaikki pahikset on äänestetty pois pelistä (hyvisten voitto), tai pahiksia on yhtä paljon tai enemmän kuin hyviksiä (pahisten voitto). Peli kestää yleensä 2-7 viikkoa (toki kaikki pelaajat eivät ole mukana loppuun asti, mutta tällaiseen pelin kestoon on hyvä varautua).

Mitä uuden kyläläisen kannattaa ensimmäisenä tehdä?

Asia numero yksi on tietysti rekisteröityä Kylään. Valitse itsellesi mukava nimimerkki, jonka kanssapelaajat osaavat kirjoittaa oikein. Kylän nimimerkkisäännöt löytyvät Lakikirjasta kohdasta 5. Kun olet rekisteröitynyt, tee itsestäsi esittely Propagandatoimisto-nimiselle osastolle Kylässä, niin kyläläiset pääsevät toivottamaan sinut tervetulleeksi :) Esittelyn teko ei ole pakollista, mutta se auttaa muita tutustumaan sinuun ja sinua muihin.

Ensimmäiseen peliisi pääset ilmoittautumaan Kirjastossa. Kylässä on käytössä aikataulutetut pelit, eli joka kuukauden 1.-10. päivä on pelin ilmoittautumisaika ja peli alkaa sitten 12. päivänä. Myös aikataulutettujen pelien välillä saattaa olla pelejä tarjolla, joten kannattaa pitää Kirjastoa ja/tai etusivulla näkyviä tiedotteita silmällä, jottei ilmoittautumisaika meni ohitse.

Mikäli jonkin pelin ilmoittautuminen on avoinna, ilmoittaudu reippaasti mukaan! Jos kuitenkaan juuri nyt ei ole yhtään ilmoittautumisketjua aktiivisena, odottele rauhassa ja lue vaikka vanhoja pelejä, sääntöjä ja muuta mukavaa kylästä. Toki aina voit ilmoittautua varapelaajaksi jo käynnissä olevaan peliin, jolloin pääset mukaan jos joku muu tiputtautuu pois. Ilmoittaudu peliin kirjoittamalla kirjastossa olevaan ilmoittautumisketjuun "mukana!" tai mitä tahansa muuta. Varapelaajaksi ilmoittautuminen tapahtuu kirjoittamalla samaan ilmoittautumisketjuun esim. "ilmoittaudun varapelaajaksi". Jos sinulla on pelistä jotain kysyttävää, voit kysyä pelinjohtajalta (pj) pelin ilmoittautumistopicissa tai yksityisviestitse. Ennen pelaamista on hyvä lukaista läpi Pelaajan säännöt ja ohjeet Tietotoimistosta. Ilmoittauduttuasi mukaan voitkin jäädä odottelemaan, että peli alkaa. Pelin alkaessa saat pelinjohtajalta yksityisviestin, jossa kerrotaan roolisi pelissä.

Peli pelataan Keskusaukiolla, jonne pelinjohtaja tekee sille uuden topicin pelin alkaessa. Pidä hauskaa ja ole aktiivinen! :>

Uutena pelaajana on hyvä ajatus lueskella ympäriinsä tietotoimistossa ja muualla kylässä runsain määrin. Suosittelemme myös vain ihan rohkeasti lukemaan pelejä - päättyneitä tai käynnissä olevia. Niin saa kaikista parhaiten kuvan, mistä käytännössä on kyse.

Mistä löytää tietoa?

Tärkein tietolähde on Tietotoimisto, joka on Kylän tärkeiden asioiden tiedottamiseen tarkoitettu osasto foorumilla. Tietotoimistoa kannattaa oikeastaan lukea järjestyksessä ylhäältä alas aina kun on sopiva hetki aikaa. Jos sinulle jää vielä jotain kysyttävää, voit kysyä usein kysyttyjen kysymysten ketjussa. Jos olet epävarma jostain, kysy, kysy, kysy! Juonittelupelien maailmassa on aika vähän kysymyksiä, joiden esittäminen on tyhmempää kuin hiljaa oleminen. Mafia (= modet ja ylläpito) ovat oivallinen kohde kysymyksille, koska osa heidän hommaansa Kylässä on opastaa uusia ja auttaa epäselvyyksissä. Lupaamme ja vannomme siis, että et tule kärsimään puremisesta, vaikka kysyisitkin meiltä jotakin ;)

Kyselyä siis rohkaistaan, mutta parhaiten juonittelupelaamisen oppii kuitenkin lopulta ihan vain pelaamalla. Ilmoittaudu siis rohkeasti mukaan peleihin ja ole aktiivinen ja yritteliäs!

Hyödyllisiä linkkejä

Kylä yleensä:
Kylän lakikirja - Kylän säännöt, sekä yleiset että pelien. Noudattakaa.
Ylläpitäjät ja moderaattorit - Lista Kylän ylläpitäjistä ja moderattoreista eli "mafiasta". Täällä saat tietää, kenen pitäisi olla vastuusta mistäkin ja mistä kysellä keneltäkin.

Pelit:
Kylän suuri sanakirja - Selitykset monille oudoille termeille. Kannattaa lukea kerran läpi, ja palata sitten aina tarkistamaan, jos hassuja termejä tulee vastaan. Niitä ehkä tuntuu olevan pelottavan paljon, mutta suurin osa on hyvin loogisia ja yleensä ihmiset oppivat ne nopeasti ja automaattisesti.
Pelaajan säännöt ja ohjeet -topic, josta löytyy vinkkejä pelaamiseen, yleisesti ja erityisesti hyviksille ja pahiksille, sekä muita asioita.
Pelinjohtajan säännöt ja ohjeet -topic, josta löydät tietoa pelityypeistä, äänestyssysteemeistä, rooleista ja muista.
Avatar
Sukka
Ylläpitäjä
 
Viestit: 118
Liittynyt: 19.10.2013 13:38:02

Re: Uudelle kyläläiselle

ViestiKirjoittaja Sukka » 08.07.2017 21:21:05

Kylää maallikolle

Näin selität juonarit, miitit ja muut ei-kyläläisille vanhemmillesi ja kavereillesi.
Kiitos oppaan laatimiselta Flyralle. ^_^

Okei. Kuinka monella on ollut ongelmia selittää Kylä ja mitä siellä tehdään vanhemmille, kavereille, työnantajille (työaikana kyllä pitää tehdä myös töitä! ;) tai naapurin kurttuiselle mummolle niin, että siitä jäisi kuulijalle hyvä kuva ilman ”KAMALA MITÄ TAPPOVÄKIVALTAPELEJÄ!”? Tarjoamme ratkaisun: ”Kylää maallikoille” eli ”Juonittelupelit arkikielelle käännettyinä ja selitettyinä helposti”!
Eli tarkoituksena on kertoa vanhemmalle / kaverille / naapurin mummolle mikä rakas Kylämme on ja mitä siellä tehdään. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta jos loppukuvan pitäisi ihan oikeasti olla positiivinen? Hommaa vaikeuttaa juonittelusanasto, sekä Kylän monimutkaisuus ulkopuolisen korvaan ja luoja ties mikä. Tarkoitus _ei_ siis ole huijata vanhempia, vaan (kuten sanottu :P) selittää Kylä ja juonittelupelit kivasti ihmisten kielellä. Kylä on kiva paikka, selitetään se myös kivasti, niinhän? :)

Mikä Kylä on? Mitä siellä tehdään?

Nämä kivat peruskysymykset ulkopuolisten suusta. Kuten tiedetään, Kylä on juonittelupeleihin keskittynyt foorumi. Se kuulostaa ehkä hankalalta, ja sana ”juonittelupeli” tiputtaa hyvispropsejamme. Sano, että Kylä on foorumi (ja ei-netti-sanastoa-ymmärtäville) eli yhteisö eli keskustelupaikka netissä, ja valtaosa (oikeastaan kaikki) foorumin toiminnasta pyörii eräänlaisten joukkuepelien ympärillä. Se meni vielä helposti, väittääkö joku vastaan? Mutta entäs sitten, kun pitäisi selittää, mitä me tehdään yleisen jutustelun lisäksi? Kehotamme noudattamaan näitä neuvoja. :)

Ole asiallinen ja noudata käytöstapoja.
Kyllä, näin heti alkuun marmatus käytöstavoista, selkeästä selityksestä ja niiden puutteesta. Ne parantavat (ei puute, vaan niiden olemassaolo) vaikutelmaa ja sellaista selitystä on todella paljon mukavampi kuunnella kuin kirosanasillisalaattia. Lisäksi hyvä kielenkäyttö luo Kylästä paremman kuvan, että mekin olemme ystävällisiä ihmisiä emmekä mitään pedofiilipappoja. Näin siis. Lyhyesti: puhu ymmärrettävästi.
Ja siis: EI näin! ”Kylä on sellanen iha ****n upee paikka netissä jossa lynkataan ja tapetaan toisia päivin ja öin ja veri lentää!” Siinä on menetetty tilaisuus luoda hyvä ensivaikutelma. Vanhempien ”kauheinta mitä lapsi tekee” –listalla ”pelaa raakoja väkivaltapelejä” on lähes samoilla paikkeilla kuin ”ryyppää teatterin takana”. Älä kokeile tätä kotona.

Vältä juonittelutermejä.
Ihan aikuisten oikeasti. Vaikka ”lynkata” onkin ihana sana, ei-kyläläisille se nostaa ”iuh o.O *hrrh*”-tunteen yleensä pintaan. Kiellettyjen sanojen kategoriaan kuuluu ehdottomasti ”lynkata”, ”tappaminen”, ”livemafia”, ”mafia”, ”ihmissusipeli” jne. Suosittelemme korvaamaan esimerkiksi lauseen ”joka ilta tapetaan joku” lauseella ”kierroksen päättyessä yleensä yksi pelaaja pudotetaan pelistä”. Jälkimmäinen on paljon fiksummankuuloinen, ja saa juonittelupelit kuulostamaan polttopallolta! Yksi askel lähempänä tavoitetta.
Puhu siis arkikielellä, jolla tässä kohtaa tarkoitamme normaalien ihmisten arkikieltä, ei Kylän arkikieltä.

Sitten, itse selittäminen.
Kaikista vaikein. *syvä huokaus* Kaikki varmasti pähkäilevät, mitä Kylästä kannattaa kertoa ja miten.
    - Kannattaa käyttää luovia esimerkkejä, ja vertailla Kylää normaaleihin arkielämän asioihin.
    - Juonareissahan on hyviksiä ja pahiksia, ja he pyrkivät tappamaan toisiaan, mutta eihän sitä nyt niin voi sanoa. Puhutaan siis kahdesta joukkueesta, jotka pyrkivät pudottamaan toisen joukkueen pelaajia pois. Kuulostaa paljon hyvismäisemmältä, eikös? :)
    - Myös voi kertoa, että pelissä voi olla teema ja tarinaa, vähän kuin kirjoissa. Esimerkiksi pelin teema on suklaa, ja pelin joukkueet ja muut härpäkkeet sovitetaan teemaan ja niistä sitten kirjoitetaan.
    - Pelissä on kaksi vuorottelevaa kierrosta, ensimmäisellä pelaavat molemmat joukkueet, ja 1. kierroksen lopussa tiputetaan pelaajien valitsema pelaaja pois ja hänen joukkueensa kerrotaan muille. Tähän kierrokseen kuuluu paljon ajattelua, keskustelua, logiikkaa ja muuta ihan oikeasti kehittävää toimintaa. Juonareista oppii väittelytaitoja ja päättelyä!
    - Toisella kierroksella toinen joukkue, joka on toista pienempi, tiputtavat valitsemansa pelaajan. Pelin lopussa (kun pelaajia on pudotettu monia) voittaa se joukkue, kumman pelaajia on jäljellä enemmän. Koko hommahan toimii ihan kuin iso, sovellettu (aka monimutkaistettu) polttopallopeli interaktiivisena!

Lyhyesti ja typistetysti: ”Joukkuepeli, ihan niin kuin terveellinen ja hieno ja kiva jalkapallokin! :> Kaikki tukee jalkapalloa nuorten harrastuksena, niin toki nyt näitä juonareitakin.”. Varmasti, kunhan siististi asia esitetään. ;)
Paras mahdollinen vertauskuva on siis kaikkien rakastama polttopallo ja sponsoroitu futis! ^^ Näin siis saimme selitettyä juonittelupelin – netissä pelattava joukkuemuotoinen polttopallo.
Avatar
Sukka
Ylläpitäjä
 
Viestit: 118
Liittynyt: 19.10.2013 13:38:02


Paluu Tietotoimisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron