Sanakirja

Tervetuloa vihkiytymään juonittelupelien maailmaan, saamaan opastusta ongelmiin ja löytämään tietoa uusimmista säännöistämme. Uusien kyläläisten kannattaa aloittaa foorumiin tutustuminen täältä, ja Propagandatoimistoon he voivat kirjoittaa itsestään esittelyn.

Sanakirja

ViestiKirjoittaja Sukka » 08.07.2017 21:08:28

Oletko juuri muuttanut Kylään? Tuntuuko, että olet aivan pihalla, kun muut selittävät ties mistä apj:stä, massauksista ja harhalynkkauskaavoista? Tähän ongelmaan ratkaisun tarjoaa kylän kieltä suomeksi tulkkaava sanakirjamme. :)


Sanasto

Apulaispelinjohtaja (APJ) – Henkilö, joka auttaa pelinjohtajaa tämän tehtävissä koko pelin ajan. Apulaispelinjohtajan tehtäviin kuuluvat yleensä ainakin poissaololistat ja väliaikalaskennat.

Erikoishahmo – Pelissä oleva rooli, johon kuuluu jonkinlaisia erikoisvoimia, esim. kyky suojella jotakuta joka yö (suojelija) tai tarkistaa joku joka yö (ennustaja). Rooleista voit lukea lisää täältä.

Erikoispeli - Yksi Kylän kolmesta pelikategoriasta. Näissä peleissä on joitakin aiemmin kokeiltuja erikoisuuksia. Esimerkiksi erikoinen äänestyssysteemi, ingamepainotus tai parisysteemi siirtävät pelin peruspeleistä erikoispelien kategoriaan. Näistä voit lukea lisää täältä.

Harhalynkkaus - Huti. Lynkkaus, jossa kuolee kuka tahansa muu kuin pahis. Hyvikset laskevat usein näiden määrää.

Harhalynkkauskaava - DHapan kehittelemä kaava, jolla voi laskea pelissä jäljelläolevien harhalynkkausten määrän. Seuraavassa viestissä on esitelty kyseinen kaava.

Ilmoittautumisvaihe (IV) – Kun pelillä on oma topic Kirjastossa ja siihen voi ilmoittautua.

Ingame – [1.] Peliin eläytyminen, eli pelin teemaan nojautuva "voivottelu" ja tekemisien kertominen. Se roolipelimäinen osa peleissä. [2.] Kaikki pelin sisällä tapahtuva toiminta, tarkoittaen pääasiassa pelaajien peliviestejä ja PJ:n viestejä. Termiä käytetään tässä merkityksessä useimmin pelien ulkopuolella. (vastakohta offgame)

KEPPI – Kylän ErikoisPystit Palkinnoksi Ihmekäyttäjille. KEPPEJÄ jaetaan yleisellä äänestyksellä valituille henkilöille Oscar-gaalamaisessa tapahtumassa vuoden välein. Ensimmäinen KEPPI-gaala järjestettiin Kylän puolivuotissyntymäpäivänä, nykyisin niitä on vain tasavuosisynttäreiden kunniaksi.

Ketju - Topic, keskusteluketju.

Kilometriviestittää – Kirjoittaa pitkiä viestejä peleihin. Kilometrikerho = Ihmiset, jotka harrastavat tätä.

KKÄ - Kahden kierroksen äänestyssysteemi. Päivä koostuu kahdesta kierroksesta. Niiden välissä syytetyt saavat pitää puolustuspuheensa. Kierrosten pituudet on määrätty, eikä ääntään saa vaihtaa. Yleensä irc-peleissä.

Kokeellinen peli - Yksi Kylän kolmesta pelikategoriasta. Näissä peleissä on jotakin ihan uutta ja aiemmin kokeilematonta, kuten uuden äänestyssysteemin testaaminen tai erityisen tärkeässä osassa olevia uusia erikoishahmoja. Eivät sovellu kovin hyvin ensimmäiseksi juonittelupeliksi.

Komppaus - Komppaus on samaa mieltä olemista. ("Komppaan A:n sanomaa asiaa." = "Olen samaa mieltä A:n sanoman asian kanssa.")

KOPP - Käynnissä olevien pelien poissaolot -topik Keskusaukiolla.

LyLo - Lynch or Lose (eli Lynkkaa tai Häviä). Pelin tilanne, jossa seuraavaksi on pakko osua päivälynkkauksella pahikseen, muuten pahikset voittavat pelin.

Lynkkaus - Äänestyksen tuloksena tapahtuva päivätappo. Hyvispuolen paras ase. Vrt. pahisten yötappo.

Mafia (pelien ulkopuolella) - Kylän ylläpitäjät ja moderaattorit.

Massaus, massata - Mennä lauman mukana. Annetaan ääni ilman perusteluja tai huonoilla perusteluilla henkilölle, jolla on jo pohjalla useampi ääni. Massausta EI ole äänestää henkilöä, jolla on jo ääni(ä), jos henkilö oikeasti epäilyttää sinuakin ja sinulla on perusteet äänellesi (vaikka ne olisivat samantapaiset kuin edelliselläkin äänestäjällä). Saman henkilön äänestäminen ei siis itsessään ole mitään massausta, vaan välttämätön osa peliä, koska yksittäisillä äänillä ei saada ikinä ketään hirteen ja edes jonkinlainen samanmielisyys on välttämätöntä lynkkauspäätöksiä tehtäessä.

Minipeli - Pelaajamäärältään yleensä alle 15 henkeä. Keskustelua painottava. Ääntään saa vaihtaa ja päivän kesto voi vaihdella (päivä kestää niin kauan kunnes yli 50% kylästä on samaa mieltä lynkattavasta). Näitä ei ole näkynyt Kylässä aikoihin.

Offgame - [1.] Peliviestit, jotka eivät eläydy peliin tai joissa pelaaja puhuu pelin ulkopuolisista asioista. [2.] Kaikki pelin ulkopuolinen toiminta. Peleihin ei ole luvallista yrittää vaikuttaa offgamella pelin topicissa tai sen ulkopuolella. (vastakohta ingame)

Pakaste – Nollapostaaja eli henkilö joka on rekisteröitynyt Kylään, mutta ei ole kirjoittanut yhtään viestiä.

Pelimode/pelimafioso - Pelien valvomiseen erikoistunut moderaattori/mafioso, johon pelinjohtaja ja pelaajat voivat ottaa yhteyttä tarpeen vaatiessa. Kylässä on useampia pelimodeja, jotka jakavat alkavat pelit keskenään. Tiettyä peliä valvojan moden saat selville katsomalla kyseisen pelitopicin alkuviestin alusta.

Pelinjohtaja (PJ) - Nimensä mukaisesti johtaa peliä. Jakaa hahmot, laskee äänet, kirjoittaa kuolinkohtaukset jne. Erikoishahmot käyttävät voimiaan ilmoittamalla asiasta pelinjohtajalle. Pelinjohtaja on puolueeton.

Peruspeli - Yksi Kylän kolmesta pelikategoriasta. Nykyään yleensä UÄ-peli, vaikkakin VÄ-pelitkin kuuluvat tähän kategoriaan. Ei sisällä mitään suurempia ihmeellisyyksiä eikä aseta erityisvaatimuksia pelaajilleen. Pienet erikoisuudet sallittuja (esim. kolmannet osapuolet).

PNÄ: Positiivisten ja negatiivisten äänten systeemi. Päivän pituus on määrätty, eikä ääntään saa vaihtaa

Tahoma - Juonittelupeli, jossa ideana on saada selville salanimien takana olevat henkilöt.

Tarkastaja (tai virallisemmin Tulevien tarkastaja) - Mafioso, joka käy läpi Tulevien pelien topiciin postatut uudet pelit, miettii niitä kaikilta puolilta ja kaikin tavoin yrittää varmistaa, että pelit toimivat.

Teemapeli - Nojaa vahvasti johonkin teemaan (esim. tv-sarjaan tai kirjaan).

Tiski (aka. Löytötavaratoimiston tiski) – Kirjastossa sijaitseva topic, jossa haetaan pelinjohtajia, pelejä johdettavaksi, apj:tä, vpj:tä, varapelaajia ja kaikkea muuta peliin liittyvää – tai tarjoutudutaan vapaaehtoisiksi.

Tulevat – Kirjastossa sijaisetseva topic "Tulevat pelit", joihin tulevat pelit laitetaan.

Uusi Kylä (K3) - Entinen Kylä-foorumi, joka oli maksullinen ja hylättiin hiljaisuuden takia.

Uusi äänestyssysteemi (UÄ) - Äänestyssysteemi, jossa ääntään saa vaihtaa päivän aikana niin monesti kuin haluaa, ja vain päivän lopussa voimassa oleva ääni lasketaan mukaan lynkkausta päätettäessä.

Vanha Kylä (K2) - Entinen Kylä-foorumi, joka oli ilmaispohjalla ja toimimattomuuden takia hylättiin.

Vanha äänestyssysteemi (VÄ) - Äänestyssysteemi, jossa äänen kerran annettuaan se pysyy siellä. Ei siis äänenvaihtomahdollisuutta. Ei juuri koskaan enää käytössä.

Varapelinjohtaja (VPJ) – Henkilö, joka toimii pelinjohtajan sijaisena tämän ollessa lomalla.

Viba - Perusteeton, intuitiivinen näkemys siitä, mikä jonkun puoli on.

YA – Kylän ylläpitäjät

Yötappo (tai murha) - Pahisten nimienlähettelystä juontuva yökuolema. Vrt. hyvisten päivälynkkaus.
Avatar
Sukka
Ylläpitäjä
 
Viestit: 118
Liittynyt: 19.10.2013 13:38:02

Re: Sanakirja

ViestiKirjoittaja Sukka » 08.07.2017 21:09:02

Harhalynkkauskaava

Harhalynkkauskaava on DHapan kehittelemä kaava, jonka avulla voidaan laskea, kuinka monta harhalynkkausta hyviksillä on käytössään pelin aikana ennen kuin pahikset voittavat. Se esiteltiin ensimmäisen kerran Incontrossa.

Tunnetaan myös nimellä DHapan kaava tai The Kaava.

H=(((A-K)-(P*2+E+M+1))/(T+S+1))-(Y+V)

Jossa:
H = Jäljellä olevien harhalynkkausten määrä kyseisenä päivänä (pyöristettynä alaspäin)
A = Pelaajien määrä pelin alussa
K = Pelissä jo kuolleitten määrä (löytyy edellisestä yö/aamu-viestistä)
P = Suurimman pahispuolen elossa olevien tappajien määrä (jos ei varmaa tietoa niin pahin mahollinen arvio)
E = Pahiksiin laskemattomien petturien määrä (jotka saavat keskustella pahisten kanssa)
M = Omalla puolellaan olevien määrä (sarjamurhaaja, 0,5 = joka toinen yö tappava, 1 = joka yö tappava)
T = Pahisryhmien tekemien yömurhien määrä yötä kohden (0 = yötön, 1 = yksi pahispuoli, 2 = kaksi pahispuolta)
S = Sarjamurhaajien tekemien yömurhien määrä yötä kohden yhteensä (0 = ei sarjamurhaajaa, 0,5 = joka toinen yö tappava, 1 = joka yö tappava)
Y = Pahiksien jäljellä olevien kiinteitten yömurhien määrä (yleensä yöttömässä)
V = Hyvistappajien jäljellä olevien yömurhien määrä (yleensä kertatappavia)
Avatar
Sukka
Ylläpitäjä
 
Viestit: 118
Liittynyt: 19.10.2013 13:38:02


Paluu Tietotoimisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron