Luukku 3!

"Hirsipuu, hirsipuu / tuuless' narahtaa / Kylän pikku ryökäleet / Ne hiljaa kikattaa..."
Täältä löytyy joulukalenterin luukut!

Luukku 3!

ViestiKirjoittaja Joulumafioso » 03.12.2013 17:32:08

Jouluun kuuluu tietysti joulukorttien lähettäminen (ja toki vastaanottaminenkin). Ongelmana on kuitenkin aina, että tyytyisikö taas kerran kaupasta ostettuihin joulukortteihin, kun kiirekin on kova, vai tekisikö tänä jouluna itse joulukortit. Mikäli päädyt jälkimmäiseen ratkaisuun, minä, oJulumafioso, opastan sinua vaihe vaiheelta oman joulukortin tekoon!

1. Kortin leikkaus

Kortti kannattaa tehdä pahvista, oli se sitten aukeava kortti, taikka ei. Näin kortti on ryhdikäs ja pysyy pystyssä, jos vaikkapa vastaanottaja laittaa sen pöydälle muiden ihasteltavaksi. Ensimmäiseksi kannattaa valita pahvin väri. Jos mielessäsi on selkeä kuva jouluseista maisemasta kortin kannessa, jossa ei värinä ole lainkaan mustaa, on mustan värinen pahvi ehkä huonompi valinta kuin valkoinen. Pahvia valitessa kannattaa huomioida myös välineet joilla teet kortin. Jos käytössäsi on esimerkiksi puuvärikynät, kannattaa pahvi valita valmiissa kortissa vaaleimman esiintyvän värin mukaan, sillä yleensä puuvärit peittävät heikosti vahvaväristä pahvia.

Kun pahvi on hankittu, on aika miettiä haluaako taitettavan kortin vai ei. Kun hahmottelee esimerkiksi lyijykynällä pahviin kortin reunoja, on hyvä huomioida, että mikäli tekee taitettavan kortin, on kortin leveys kaksinkertainen. Kun hahmottelu on tehty, on aika leikata kortti irti muusta pahvista. Jos keskelle korttia tulee aukkoja, ne kannattaa myös leikata tässä vaiheessa. Mikäli aukot ovat pieniä, on kätevää käyttää saksien sijaan esimerkiksi mattopuukkoa.

Kuva


2. Kortin suunnittelu

Kun kortti on leikattu, on aika hahmotella lyijykynällä tai muulla helposti pois lähtevällä välineellä mitä kortin kanteen tulee. Onko kyseessä jouluinen maisema, jokin jouluinen esine, vai kenties persoonallinen kuva valittuna juuri kortin vastaanottajalle. Kuva on hyvä hahmotella ensin, sillä näin virheet voidaan vielä korjata. Tämä myös helpottaa itse tekemisen kohdalla, kun tietää tasan tarkkaan minkälainen kuvasta tulee, eikä vain suurinpiirtein.

Kuva


3. Kortin tekeminen

Nyt on aika sitten tarttua värikyniin, tusseihin tai mikä väline tuntuukaan luontevalta. Ei kannata käyttää esimerkiksi öljyvärejä kortin teossa, jos et ole koskaan aikaisemmin öljyväreillä maalannut, sillä siistimpi jälki tulee tutuilla välineillä. Jos käyttää erimerkkisiä tusseja kuin mihin on tottunut, niin silloin kannattaa kokeilla suttupaperille ainakin tussin leviämistapa ja tummeneeko tussin jälki, mikäli tussia käyttää samaan kohtaan useamman kerran.

Värittäessä kuvaa, kannattaa käyttää mahdollisimman laajaa väriskaalaa. Esimerkiksi jos haluaa kynttilään liekin, ei kannatta värittää sitä vain keltaisella, vaan lisätä siihen valkoista, oranssia ja punaista sekaan. Ei kannata pelätä värien käyttöä, sillä se piristää korttia mukavasti!

Kuva


4. Kortin viimeistely

Lopuun kannattaa jättää kaikenlainen liimailu, hileiden ja esimerkiksi tarrojen laittaminen. Mikäli käyttää liimaa, on hyvä laittaa jonkinlaiset suojapaperin muiden kohtien, kuin liimattavien päälle. Näin liima ei sotke niin paljoa. Liimaa kannattaa käyttää kohtuudella ja varoen, eikä esimerkiksi nestemäistä liimaa kannata kaataa suoraan kortille, vaan johonkin turhalle paperille ensiksi. Silloin ei ainakaan käy vahinkoa että kaataa liikaa ja koko kortti uiskentelee liimassa.

Kun kortti on liimauksien jälkeen kuivunut, onkin aika kirjoittaa korttiin joulutoivotukset ja ihailla työn tulosta. Muistathan katsoa aikataulut Itellan sivuilta, jotta hienot itsetehdyt kortit ovat ajoissa perillä!

Kuva
Avatar
Joulumafioso
Mafian liittolainen
 
Viestit: 60
Liittynyt: 02.11.2013 18:06:46

Paluu Joulukalenteri 2013

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron